Geaccrediteerde Excellent Course ‘Kunstenmakers: Ontdek de diepere zorgbehoefte van mensen met dementie door kunst’

2 dagdelen van 14:00-21:00 uur – 9 accreditatiepunten – Inclusief locatiebezoeken, diners, workshops, netwerkborrels en bijzondere presentaties – Fysieke nascholing – Elk dagdeel afzonderlijk boekbaar

Gastsprekers

Het programma

De vier kunstvormen (schilderkunst, literatuur, muziek en dans) zijn verdeeld over 2 dagen. Bekijk hieronder wat we deze dagen gaan doen.

Programma dag 1 Schilderkunst en Literatuur (22 september)

Donderdag 22 september 2022 (14:00-21:00 uur): Schilderkunst en literatuur als stille signalen – 4 accreditatiepunten – incl. diner, workshops en netwerkborrel

Locatie: Art & Dining Dordrecht – Kosten dag 1: €375,- (max. 40 deelnemers)
Host: Bas ter Brugge, AIOS Ouderengeneeskunde
Gastsprekers:
Kunsthistorica Vanessa van ’t Hoogt, Professor in Aging Studies Aagje Swinnen en dichteres/AIOS Ouderengeneeskunde Monique van den Berg.
Workshops: Visual Thinking Strategies en Wat Zeggen Woorden

Globale planning:

14.00 – 14.15: Ontvangst.
14.15 – 15.15: Introductielezing door host Bas ter Brugge.
15.15 – 15.30: Korte pauze.
15.30 – 17.30: Gastles van kunsthistorica Vanessa van ’t Hoogt over de verschillende manieren van details waarnemen met workshop visual thinking strategies.
17.30 – 19.00: Diner met alle deelnemers.
19.00 – 19.45: Gastles van Professor in Aging Studies Aagje Swinnen over dementie en taal.
19.45 – 20.30: Gastles van dichteres/AIOS Ouderengeneeskunde Monique van den Berg over het rijmende brein en met workshop Wat Zeggen Woorden (zeggen we allemaal hetzelfde met dezelfde woorden?).
20.30 – 21.00: Netwerkborrel.

Klassieke kunst als schilderen en literatuur zeggen veel tussen de regels door. Op welke signalen moet je letten en wat kan je daar mee. Wat zeggen patiënten in verkapte vorm wat ze eigenlijk liever niet letterlijk willen zeggen? En waardoor komt dat? De stijl zegt veel over de persoonlijkheid en de levensgeschiedenis. Dit bijzondere eerste deel van de Excellent Course is zeer geschikt voor zorgverleners die kleine signalen van dementie willen doorgronden.

Inschrijven

Programma dag 2 Muziek en Dans (5 oktober)

Woensdag 5 oktober 2022 (14:00-21:00 uur): Muziek en dans als uitlaatklep – 5 accreditatiepunten – incl. diner, workshops en netwerkborrel

Locatie: Evoluon, Eindhoven – Kosten dag 2: €375,- (max. 40 deelnemers)
Host:
Kim Ballak, GZ-psycholoog
Gastsprekers:
Operazangeres Maartje de Lint, muziektherapeute Annemieke de Vries en danstherapeut Ellen Jacobs-van den Berg.
Workshops: Stemgebruik en Signalen uit de Muziek

Globale planning:

14.00 – 14.15: Ontvangst.
14.15 – 15.15: Introductielezing door host Kim Ballak.
15.15 – 15.30: Korte pauze.
15.30 – 17.30: Gastles van Operazangeres Maartje de Lint over het effect van zingen met mensen met dementie met workshop stemgebruik.
17.30 – 19.00: Diner met alle deelnemers.
19.00 – 19.45: Gastles van muziektherapeute Annemieke de Vries over waarom het muzikale brein zo lang onaangetast blijft bij dementie met workshop Signalen uit de muziek.
19.45 – 20.30: Gastles van danstherapeut Ellen Jacobs-van den Berg over de positieve effecten van dans op het welzijn van mensen met dementie.
20.30 – 21.00: Netwerkborrel.

De keuze voor een bepaalde dansbeweging of toon van de muziek kan je veel vertellen over de gemoedstoestand van patiënten met dementie. Opmerkelijk genoeg blijft het deel van de hersenen waarin muziek en dans wordt opgeslagen lang onaangetast. Dit bijzondere tweede deel van de Excellent Course is zeer geschikt voor zorgverleners die de behoeften van mensen met dementie zo goed mogelijk wil afstemmen op de persoonlijkheid van de patiënt.

Inschrijven

Tickets:
Reserveer snel je deelname voordat de bijeenkomsten vol zitten! Hieronder zie je onze beschikbare dagtickets en combi-tickets.

Accreditatie:
Specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen, verpleegkundig specialisten en physician assistants.

Heb je nog vragen over deze excellent course? Mail je vraag dan naar info@zbvo.nl.

COMBI-DEAL voor dag 1 en 2 samen: Slechts €599,- i.p.v. €750,-
Beide dagen volgen? Dat kan uiteraard voor een mooie combinatieprijs!

Bekijk combi-ticket

Waarom kies je voor onze excellent course:

 • Luxe setting
 • Bijeenkomsten op bijzondere en inspirerende locaties
 • Gastlessen van mensen uit de top van hun beroepsgroep
 • Unieke, andere en gedetailleerde kijk op dementie op basis van de laatste medisch-wetenschappelijke inzichten
 • Belangrijke, ogenschijnlijk onopvallende details te interpreteren op een andere manier
 • Met diner en netwerkborrel
 • Exclusief door slechts 40 deelnemers

Een onvergetelijke beleving die op een bijzondere manier verdieping biedt in dementie!

Op zoek naar een unieke nascholing over dementie? Doe dan mee met de enerverende Excellent Course-nascholing ‘Kunstenmakers’ van de ZBVO Academy. Deze onvergetelijke en boeiende cursus kan je als zorgverlener in de ouderenzorg niet missen!

Excellent course ‘Kunstenmakers: Ontdek de diepere zorgbehoefte van mensen met dementie door kunst’

Patiënten met dementie moeten veel opgeven. Kunst beoefenen of aanschouwen kan dan een lichtpunt bieden, zowel voor de patiënt als de behandelaar. In deze tweedelige cursus zoomen we in op de medisch-wetenschappelijke kant van expressie van patiënten door middel van kunstvormen: Wat zegt een patiënt nu echt, al is dat soms zonder woorden? En wat kan jij er, als zorgverlener, mee?

In kunstbeoefening door patiënten zitten namelijk meer verborgen aanwijzingen dan je zou denken. Daarbij gaan we onder meer in op:

 • Wat je kan afleiden uit de kunstbeoefening door patiënten ten behoeve van de behandeling van dementie? (beschouwen en signaleren)
 • Welke signalen passen bij de medische conditie/persoonlijkheid en evt. bijbehorende problematiek? (in kaart brengen)
 • De vertaling van alle signalen in een adequatere behandeling van het ziektebeeld en/of prettigere omgang? (omzetten/implementeren in acties)
 • Hoe reageert de patiënt op de tegemoetkoming aan (onbewuste) onvervulde behoeften? (monitoren en bijschaven)

Er is geen ziekte zo verschillend als dementie en daarom behoeft iedere patiënt een op maat gesneden medische behandeling en omgangsprotocol. Kunstbeoefening door de patiënt kan kleine details onthullen die essentieel blijken te zijn.

Inhoud:
Je gaat leren hoe je beter én kritischer kan kijken naar de signalen tijdens kunstbeoefening door de patiënt zodat je het om kan zetten in passendere en persoonlijke zorg. Daarnaast trainen we je om goed en tussen de regels door te luisteren zodat je de échte behoefte van de patiënt ziet. Tenslotte gaan we deze informatie omzetten zodat je benadering past bij de patiënt.

Meer over de ZBVO Academy

Deelname voor ALLE medische en paramedische specialisten

De ZBVO Academy biedt bij- en nascholing aan voor alle medisch en paramedische specialisten in de ouderenzorg en ouderengeneeskunde. Dit betekent dat je van harte welkom bent om deel te nemen, ook als je niet bij ZBVO werkt. Kennis is er namelijk om te delen. Bekijk hiernaast ons wisselende aanbod en selecteer de masterclass, webinar of course die bij jouw behoefte of interesse past.

Al onze scholingsactiviteiten staan in het teken van kwaliteit en continuïteit in de ouderenzorg en het verbeteren hiervan. Tevens zijn alle activiteiten interactief en soms geaccrediteerd.

Voor SO’s zijn de Masterclass en de Excellent Course altijd geaccrediteerd

Blijf op de hoogte van alle evenementen

Meld u aan voor de ZBVO Nieuwsbrief en mis geen enkel evenement!


Meer lezen van de ZBVO Academy: