Masterclass ‘Nachtdieren’: Slaapproblemen bij ouderen. (terugkijken)

Deze masterclass is 13 december 2022 live uitgezonden. Je kunt voor deze online scholing een terugkijkticket aankopen. zodat je de masterclass kunt kijken wanneer het jou uitkomt.

Sprekers

Dr. Lisette Venekamp
Medisch hoofd Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe en Longarts-Somnoloog

Dr. Ingrid Verbeek
Slaaptherapeut en Somnoloog Kempenhaeghe

Ontdek de diepere zorgbehoefte van mensen met dementie door kunst

Bas ter Brugge
Host / Specialist Ouderengeneeskunde

“Ik realiseer me nu dat ik toch behoorlijk wat behandelopties heb bij ouderen met slaapproblemen. Ik kan slaapproblemen in het verpleeghuis
nu beter in kaart brengen.” 

– deelnemer Masterclass Slaapproblemen bij ouderen

Leerdoelen van deze masterclass

  • Je leert over slapen bij ouderen (70 plussers) en hoe dit verandert bij dementie of door somatische veelvoorkomende ziektes zoals diabetes.
  • Je leert hoe je diagnostiek doet bij slaap: wat wil je uitvragen, onderzoeken en wat kun je in de thuissituatie of in het verpleeghuis meten?
  • Je leert wat je kunt doen als een oudere met cognitieve problemen of somatische comorbiditeit slecht slaapt. Zowel medicamenteus als niet medicamenteus.
  • Je leert wat je zelf kunt doen en wanneer het zin zou hebben om een kwetsbare oudere door te verwijzen naar een specialistische instelling op het gebied van slaap, bijvoorbeeld Kempenhaege.

Na de masterclass ben je (beter) in staat de signalen van slaapproblemen bij ouderen te herkennen. Er worden je mogelijkheden aangereikt om slaapproblemen bij ouderen in elk stadium te behandelen: via een natuurlijke versus een medicinale aanpak.

Achtergrond

‘Dokter, ik kan niet slapen, kunt u mij geen slaapmiddel voorschrijven? Mientje gebruikt het ook en het werkt geweldig.’

Je herkent vast de bovenstaande opmerking. En plots bevindt je jezelf in één van de meest uitdagende consulten bij ouderen: slaapproblematiek. In deze masterclass krijg je handvatten hoe om te gaan met dit consult. Zo kom je goed beslagen ten ijs bij de volgende patiënt!

Slaapproblematiek en -diagnostiek is één van de meest lastige gebieden in de ouderenzorg. En dat terwijl slapen een basisbehoefte is en slecht slapen intense gevolgen kan hebben op meerdere levensgebieden. Toch is het een vaak onderschat probleem, helaas ook nog binnen veel zorgorganisaties. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan waaruit we nu de handvatten kunnen gebruiken. Samen met twee experts van slaapinstituut Kempenhaeghe verkennen we de mogelijkheden om het slapen bij ouderen te verbeteren zodat wakker liggen geen issue meer is.

Kortom, een masterclass waarin we de nieuwste inzichten van innovatieve ouderenzorg op het gebied van slaap bespreken.

Accreditatie

Omdat we deze masterclass al live hebben uitgezonden, is het helaas niet mogelijk om accreditatiepunten te behalen voor deze scholing. Ben je geïnteresseerd in geaccrediteerde scholing, kijk dan op in de agenda.

Waarom kies je voor deze masterclass:

  • Meer inzicht en kennis over slaapstoornissen bij ouderen.
  • Handvaten om slaapprobleemconsulten goed aan te pakken en dit soort casussen effectief te benaderen.
  • Je kan de volgende dag actief met de gekregen informatie aan de slag.
  • Herkenbare situaties uit de praktijk worden behandeld.

Hoe werkt het terugkijkticket?

Na het boeken van je terugkijkticket, ontvang je via Eventix een mail met de bevestiging van je aankoop. Op de bijlage in deze mail staat een link waarmee je de masterclass kunt terugkijken wanneer jij wilt.

Heb je vragen, schroom dan niet contact op te nemen via info@zbvo.nl of 073 – 2340004

Bestel hier je terugkijkticket!

Na het boeken van je terugkijkticket, ontvang je via Eventix een mail met de bevestiging van je aankoop. Op de bijlage in deze mail staat een link waarmee je de masterclass kunt terugkijken wanneer jij wilt.

Meer over de ZBVO Academy

Deelname voor ALLE medische en paramedische specialisten

De ZBVO Academy biedt bij- en nascholing aan voor alle medisch en paramedische specialisten in de ouderenzorg en ouderengeneeskunde. Dit betekent dat je van harte welkom bent om deel te nemen, ook als je niet bij ZBVO werkt. Kennis is er namelijk om te delen. Bekijk hiernaast ons wisselende aanbod en selecteer de masterclass of course die bij jouw behoefte of interesse past.

Al onze scholingsactiviteiten staan in het teken van kwaliteit en continuïteit in de ouderenzorg en het verbeteren hiervan. Tevens zijn alle activiteiten interactief en geaccrediteerd.

ZBVO Academy staat garant voor interessante, actuele en geaccrediteerde nascholingen

Blijf op de hoogte van alle evenementen

Meld u aan voor de ZBVO Nieuwsbrief en mis geen enkel evenement!


Meer lezen van de ZBVO Academy: