Anna Jansonius: Faciliteren van een mooie laatste levensfase, dat is mijn doel!

By 15 januari 2021augustus 22nd, 2022Medewerkers

Ruim twintig jaar ervaring in het vak, maar nu trotse ZBVO’er. Anna Jansonius (52) is specialist ouderengeneeskunde en heeft al heel wat gezien in haar carrière. “ZBVO geeft mij de ruimte om breed bezig te zijn met de expertrol in diverse geledingen”. Deze rol pakte ze dan ook direct.

Aanleg voor het vak

Al van jongs af aan is Anna gefascineerd door ‘de oudere mens en diens vorming door meegemaakte gebeurtenissen’. Haar oma was getraumatiseerd door de oorlog en had er later veel last van. Ze koesterde achterdocht tegen sommige mensen “die haar kwaad wilden doen vanuit de oorlog”. Anna merkte dat ze rustig en respectvol naar de verhalen kon luisteren en een intermediërende rol kon spelen. Ook een man, die op de opleiding geneeskunde kwam vertellen over de gevolgen van zijn beroerte, heeft haar geraakt. “Hoe hij als mens worstelde met de lichamelijke, functionele, sociale en psychische gevolgen van zijn ‘blikseminslag’ is me altijd bijgebleven”.

“Zowel de liefdevolle en respectvolle manier van omgaan met ‘de getroffen mens’ alsook de systematische manier van analyseren van problemen en het werken eraan werken in teamverband spraken mij zeer aan. Ik ben direct na mijn studie in de ouderenzorg gaan werken en nu nog steeds met veel plezier!”

Het einde van het leven zo goed mogelijk

“Het leuke van mijn vak vind ik dat er zoveel verschillende leuke deelgebieden zijn om me in te verdiepen. Als arts vind ik het belangrijk dat de oudere mens goede medische zorg krijgt op welke plek zij zich ook bevindt”, verteld Anna. “ZBVO faciliteert me hierin”. De wensen van de client voorop zetten is wat Jansonius erg belangrijk vindt. “De tijdsinvestering die ik maak, waar huisartsen dat vaak niet kunnen, leidt ook vaak tot de meeste tevredenheid bij alle partijen, omdat het de acceptatie van de situatie bevordert. Hoe kijkt de client naar de wereld? Waar geniet deze persoon van? Hoe kun je de verbinding met de naasten en de omgeving versterken? Wat is een goed leven en een goed sterven voor deze oudere? Antwoorden op deze vragen zijn niet altijd gemakkelijk. Ik stuit dikwijls op ethische dilemma’s. Daarin zorgvuldig met de betrokkenen en diens naasten afwegingen in te maken, vind ik erg de moeite waard”.

Of de rol nu hoofdbehandelaar, supervisor, adviseur of anderszins is, Anna stapt er direct in. “Ik krijg er energie van om de wereld van de ander, cliënt of collega, te verkennen en mijn eigen perspectief te verbreden. Met open mind, open hart de ander tegemoet treden is voor mij erg vreugdevol en vruchtbaar. Wat zij nodig hebben, vraagt ook een verdieping in mezelf en de ander om hier een antwoord op te kunnen geven”.

Ontwikkelen in je vak

“In de expertrol van de specialist ouderengeneeskunde zie ik de toekomst”, zegt Anna direct. Er komt in de nabije toekomst dan ook veel op het vak af. Maar Anna kan daar in samenwerking met ZBVO wel wat mee: “Ik wil mezelf graag ontwikkelen in het aandachtgebied ethiek en eerste lijn.

Anna Jansonius

ZBVO heeft expert-teams op die gebieden, heeft aandacht voor het ontwikkelen van het vak in zijn brede vorm en speelt in op de actualiteit. Het geeft mij de ruimte om mijn adviserende rol aan de organisaties beter te vervullen, omdat ik met grote betrokkenheid en iets meer afstand toch bij ben. Buiten dat heb ik veel prachtige collega’s, die ook weer hun eigen ervaringen uit andere organisaties meebrengen, om mee te sparren!”

Enthousiast geworden door het verhaal van Anna Jansonius en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!