Artsen en ouderen positief over kwetsbaarheidtest

By 4 februari 2019januari 31st, 2020Nieuws

De ouderenbond ANBO, artsenorganisatie KNMG en Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, reageren positief op het voorstel om ouderen die in het ziekenhuis komen eerst te testen op kwetsbaarheid voordat er een ingrijpende behandeling zoals een operatie, chemokuur of dialyse wordt uitgevoerd. Enkele ziekenhuizen zoals het Leidse LUMC en het HagaZiekenhuis in Den Haag doen sinds kort zo’n kwetsbaarheidstest bij alle 70-plussers die binnenkomen. Artsen en ouderen zien af van ingrijpende, dure behandelingen die patiënten slechter het ziekenhuis uit laten komen dan ze erin gingen.

De vraag die gesteld wordt is; wat doen we die oude persoon aan? Een opname, een ziekenhuisbed en pijn medicijnen. Dit is niet altijd de juiste keuze. Een kwetsbaarheidstest moet niet worden gedaan om kosten te besparen, al is dat soms misschien wel het effect. Ook de KNMG waardeert het voorstel. “Het uitgangspunt moet de kwaliteit van zorg zijn. Leidt dit tot besparingen, dan is dat mooi meegenomen, maar het kan nooit het doel zijn. Je kunt denken aan richtlijnen die niet alleen gericht zijn op doen, maar ook op laten”, laat voorzitter René Héman weten.

De politiek reageert voorzichtig. Zorg op maat geven betekent ook dat je naar het individu kijkt en niet alleen naar de leeftijd. Het CDA zegt altijd al voorstander te zijn geweest van het kijken naar alternatieven die kunnen leiden tot het niet-behandelen van ouderen.