Bob Middeldorp: ‘Ruimte voor de patiënten én je ambities’

By 13 december 2019juni 27th, 2022Medewerkers

‘Via ZBVO liep ik een stage ouderengeneeskunde bij het Sint Jozefoord in Nuland. Ik zocht een keuzestage binnen de oudergeneeskunde rondom Den Bosch en vond ZBVO. Ouderengeneeskunde zit niet in mijn opleiding, maar ik was wel benieuwd, omdat ik eventueel huisarts wil worden en dit een goede toevoeging is. Ik liep 6 weken stage in het verpleeghuis en werd begeleid door 2 SO’s, die ook bij ZBVO werken.’

Samenwerken in een serene sfeer van een klooster
St. Jozefoord in Nuland is een oud klooster. Er wonen nog zo’n 40-50 nonnen en aan de andere kant hebben we zo’n 100-110 bedden voor onze patiënten. De meeste mensen wonen op de PG-afdeling en er is een somatische afdeling. De sfeer van het oude klooster en zijn oorspronkelijke functie is nog voelbaar. Sereniteit en rust. Zo is er elke dag nog een kerkdienst bij voorbeeld, maar het verpleeghuis staat hier los van en is voor iedereen toegankelijk.

Indruk van de ouderenzorg
De ouderenzorg is breed. Als SO heb je te maken met alle facetten binnen de gezondheidszorg, dus zowel met chronische en acute gevallen: verpleeghuis- en eerstelijnszorg. SO’s komen vaak ook thuis bij de patiënten en werken hierin samen met de huisarts. Bovendien draaide ik mee in een team met SO’s, een psycholoog, diëtiste, ergo- en fysiotherapeut.

ZBVO scan

De trajecten zijn langer en je hebt meer tijd voor de patiënten dan bij de huisarts of in het ziekenhuis. Je leert de patiënten beter kennen, is mijn ervaring nu. Dat is anders dan in het ziekenhuis of de huisartspraktijk. Daar is minder tijd voor gesprekken en moet je sneller handelen. De focus ligt meer op onderzoek en diagnostiek en de mensen zo snel mogelijk op de been helpen en/of naar huis kunnen sturen. In een verpleeghuis gaat het er wat dat betreft gemoedelijker aan toe.
Bovendien ben je meer bezig met wat het beste is voor de patiënt, omdat je verder kijkt dan een diagnose en een oplossing. Er wordt goed nagedacht over wat nou echt nodig is qua onderzoek en behandeling vanwege de leeftijd van de patiënten. Welke consequenties heeft de behandeling en wil je de diagnose weten? Wij zijn meer bezig met kwaliteit van leven. SO’s hebben ook een adviserende rol naar de huisarts. Dat maakt het veelzijdig en aantrekkelijk.

Wat doe je na deze stage?
Ik ben bijna klaar met de studie, maar nog niet met onderzoeken waar mijn hart ligt. Aan het begin van mijn opleiding ging mijn voorkeur al uit naar huisarts of kinderarts. Ik heb nu als coassistent in beide specialismen ervaring opgedaan. Nu wil ik graag in het ziekenhuis gaan werken bij de kindergeneeskunde. Waar ik uiteindelijk ook terecht kom, ik wil het holistisch denken van de ouderenzorg hierin meenemen.

Waarom ZBVO?
ZBVO is toegankelijk en je mag zelf veel bepalen qua werkzaamheden. Je krijgt de ruimte om te doen wat je zelf leuk vindt, in de lijn van jouw ambities. Je brengt je wensen in en zij zoeken naar wat bij die wensen past. De lijntjes zijn kort en het contact onderling is goed.

Ik heb een fijne tijd gehad bij ZBVO. En in de ouderenzorg.

(Bob is een voormalig medewerker van ZBVO)

Enthousiast geworden door het verhaal van Bob Middeldorp en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!