Franca Boots: Ik krijg iedere dag een beetje water om te groeien

By 12 augustus 2021januari 5th, 2023Medewerkers

Een jaar geleden had ze nog nooit van ZBVO gehoord. Nu is Franca Boots erg blij dat ze ons heeft leren kennen. Haar ambitie is om verpleegkundig specialist te worden en ZBVO gaf haar die kans. In september 2021 start haar opleiding.

De passie voor de ouderenzorg spat er bij deze dame vanaf, zien we direct tijdens dit interview. “Ik had al ervaring met ouderen maar wilde dolgraag meer kunnen betekenen voor deze doelgroep. Iets in mij heeft altijd al geroepen dat ik de ouderenzorg naar een hoger niveau wilde brengen”, aldus Franca. Om dat te realiseren moet ze weer twee jaar de schoolbanken in en dat is met een gezin best pittig. Ondanks dat gaat Franca er vol voor: “ZBVO is een bijzondere organisatie waarbij dit juist wel kan. Ze houden rekening met je ambitie en mogelijkheden. Dat voelt echt als thuiskomen”.

Veel toegevoegde waarde
De keuze voor ZBVO was voor Franca heel logisch. Voordat ze de opleiding ging doen, was ze namelijk praktijkondersteuner somatiek en ouderen in de huisartsenpraktijk. Franca: “Daar ontwikkelde zich de ambitie om de zorg die ik kan leveren aan ouderen te upgraden. In de rol van verpleegkundig specialist, zou ik die ambitie meer vorm kunnen geven. Wetende dat het tekort aan specialisten ouderengeneeskunde alsmaar groter gaat worden, zag ik kansen! Echter zijn de opleidingsplaatsen schaars, dus ik ben erg dankbaar dat ik onder de vlag van ZBVO deze kans krijg. Tevens ben ik erg blij dat ik Tamara Spermon heb getroffen als begeleider en opleider. Ze is een zeer kundige arts én een heel warm persoon”.

Franca voelt zich erg thuis in de ouderenzorg, vertelt ze: “De diversiteit binnen deze doelgroep is erg groot. Iedere oudere heeft zijn eigen historie en die authenticiteit wil ik ze laten behouden. Ik zie het als een soort respect naar deze generatie. Ze hebben zoveel meegemaakt en ik luister graag naar hun verhalen. We hebben bijna ‘de verplichting’ om deze mensen mooi oud te laten worden”.

Mogen doen wat ik voor ogen had
Franca geeft aan dat ze graag de verbinding zoekt tussen de dokter en de zorg, die ze ook wel ‘care en cure’ noemt. Ze legt ook direct helder uit wat ze met deze mooie quote bedoeld: “Een verpleegkundig specialist kan veel voor de huisarts of specialist ouderengeneeskunde uit handen nemen. Zij kunnen zich dan meer richten op de complexere zorg. Het is voor een deel een poortwachtersfunctie, maar we kijken ook met andere ogen naar de cases. En hierdoor zijn we ook voor de cliënt van andere betekenis dan een dokter. De samenwerking is heel mooi”.

Franca in het kort

  • Woont in het bosrijke Berlicum
  • Is getrouwd en heeft drie dochters
  • Is verpleegkundige in opleiding tot specialist
  • Doet graag een potje volleybal of tennis
  • Is een echte teamspeler
Franca Boots

We nemen drempels weg voor de cliënt
“Ik werk nu veel in de eerstelijn maar ik zou ook zeker een rol willen spelen in de tweedelijns ouderenzorg”, vertelt Franca. “We zorgen, als verpleegkundig specialisten, voor een andere dynamiek. Door de brugfunctie van de verpleegkundig specialist tussen care en cure wordt goede zorg geborgd. Door krapte op de markt van specialisten ouderengeneeskunde, overheidsbeleid en vergrijzing is taakdelegatie noodzakelijk. Dit om toegankelijkheid, doelmatigheid en kwaliteit in de ouderenzorg te waarborgen”.

Bij ZBVO werken, dat zouden meer specialisten moeten doen!
Als we vervolgens filosoferen over meer professionals in haar vak, licht Franca direct op: “Dat zou super zijn en bovenal heel erg nodig! Deze functie is gevuld met zelfstandigheid en ik heb een gouden kans gekregen om dit zelf in te vullen met ZBVO aan mijn zijde”. En deze oproep trekt ze direct ook breder: Alle medische professionals die meer met hun vak willen doen, zouden kennis moeten maken met ZBVO. De vakgroep kijkt juist naar wat de mens nodig heeft en daarmee creëren we échte zorg!

Enthousiast geworden door het verhaal van Franca Boots en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!