Frank van Brakel: Bewegen is gewoon belangrijk, zeker voor ouderen!

By 15 juni 2021juni 27th, 2022Medewerkers

Mobiliteit en levenskwaliteit op peil houden door te werken aan spierkracht, balans en conditie; het is de missie van geriatrie-fysiotherapeut Frank van Brakel van ZBVO. “Er zijn aanwijzingen dat beweging het dementieproces kan vertragen. Daarom is het belangrijk dat ook verzorgenden cliënten stimuleren om actief en mobiel te blijven.”

De fysiotherapeut als begeleider, coach én adviseur

Als fysiotherapeut van ZBVO verricht je alle werkzaamheden die een verpleeghuis mag verwachten. Daarnaast zetten zij graag een extra stap. Dat merk je aan Frank, als hij praat over zijn rol als fysiotherapeut in verpleeghuis Annenborch in Rosmalen. “De ZBVO-therapeut doet veel meer dan alleen cliënten begeleiden. Dat is wat mijn werk bij ZBVO zo uitdagend maakt; ik werk met cliënten, in een meer coachende rol adviseer ik verzorgenden over hoe zij cliënten het beste kunnen begeleiden, en ik ondersteun het management met het uitzetten van beleid volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.”

In de watten leggen

Frank werkt nu negen jaar via ZBVO bij dezelfde instelling. In die tijd is er veel veranderd, weet hij. “Toen ik er begon werd er natuurlijk al goed gezorgd voor de cliënten. Maar met mijn komst is er toch veel veranderd. De focus bij de verzorgenden is verlegd; waar cliënten voorheen vooral in de watten werden gelegd, kijken we nu veel meer naar het mobiel en actief houden van ze, binnen hun mogelijkheden. Bewegen is gewoon belangrijk.”

Intramuraal wordt extramuraal

Frank werkt graag met zijn cliënten, kijken wat mobiliteit hen van dag tot dag brengen kan. Maar ook de toekomst boeit. Dat die veranderingen met zich meebrengt is zeker. “We zien dat ons werk vaker bij de cliënt thuis gaat plaatsvinden. Die ontwikkeling heeft zijn weerslag op het vak en ZBVO anticipeert daarop. Prachtig, de uitdaging om mee te werken aan het naar buiten brengen van intramurale zorg!”

Frank van Brakel in het kort

  • Woont in Rosmalen.
  • Sinds 2012 gespecialiseerd in geriatrie fysiotherapie.
  • Heeft als een van de eersten ZBVO zien ontstaan.
  • Heeft personeelsnummer 2.
Frank van Brakel

ZBVO zien groeien

Met zijn personeelsnummer ‘2’, kan Frank met recht zeggen dat hij ZBVO heeft zien ontstaan. “Nog voor het bedrijf werd opgezet, vroeg één van de oprichters of ik me bij ZBVO wilde voegen. De rest is geschiedenis”.  Nu, bijna 10 jaar later, zit hij nog altijd goed op zijn plek. In november is het zover, dan viert ZBVO haar jubileum. Frank’s eigen tweede lustrum volgt vervolgens in januari.

(Frank is een voormalig medewerker van ZBVO)

Enthousiast geworden door het verhaal van Frank van Brakel en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!