Franka Appelman: Soms moet je enkel op een krukje gaan zitten en luisteren naar je cliënt

By 22 september 2022oktober 20th, 2022Medewerkers

‘Veelzijdig’. Dat is absoluut een term die haar als arts past. Maar ook de eigenschappen ‘eenvoud’ en ‘toegewijd aan het vak en de cliënt’ komen voor in het karakter van Franka Appelman, Specialist Ouderengeneeskunde bij ZBVO. Niet voor niets heeft ze ook nog een kaderopleiding richting palliatieve zorg gedaan, waar deze kenmerken prima in tot uiting komen. Franka: “Mijn kracht ligt in de communicatie richting ouderen in de laatste levensfase en hun naasten. Je moet gewoon soms even de tijd nemen om op een krukje naast de cliënt te gaan zitten en te luisteren naar wat zij je willen vertellen. Je kan er zoveel uit halen voor hun welzijn en de cliënt ervaart het als heel waardevol. Daar kan geen medicijn tegenop.”

Met al wat jaartjes in het vak, vertelt Franka Appelman volop over haar brede ervaringen in de intramurale zorg. Het is inspirerend om te horen. Als het onderwerp ‘passende zorg’ de revue passeert, merkt ze op dat het in de provincie heel anders is dan in hartje Amsterdam:

“Ik heb mijn opleiding bij Gerion gedaan en heb daarna een tijdje in verpleeghuizen en hospices in de Randstad gewerkt. Hier zie je helaas toch vaak dat ouderen veel alleen zijn. Kinderen komen door uiteenlopende redenen weinig tot nooit langs. Hoe anders was dat toen ik naar de Veluwe verhuisde: De familieband lijkt veel sterker en kinderen willen zich echt betrokken voelen. En als er niemand van de familie beschikbaar is, komt er altijd wel een pastoor of ouderling van de kerk langs. Dat vergt ook een andere aanpak.”

Franka Appelman

Persoonlijke aandacht, het is zo belangrijk!

Dat maatwerk altijd anders is, bewijst het voorbeeld dat Franka aanhaalt. Ooit was ze de behandelend arts van een man van 90 jaar. Stervende, maar niet lijdend aan een ziekte of aandoening. Franka vertelt: “Zijn lichaam was gewoon op. Er was niet zoveel te behandelen aan de lichamelijke problemen. Hij hechtte enorm veel waarde aan mijn bezoekjes. Even praten over het leven en waar hij naar toe zou gaan als het leven gepasseerd was. Hij zei letterlijk dat de aandacht van de dokter hem door de dagen heen hielp. Ik heb hem geen medicatie gegeven en is zo vredig heen gegaan.” Gevolgd door een korte stilte, bekent Franka dat dit haar de meeste voldoening geeft.

Franka aan het werk

Franka in het kort:

  • Woont met haar man in het landelijke Oldebroek, aan het randje van de Veluwe.
  • Houdt enorm van de natuur. Bewondert de onderwaternatuur regelmatig bij het duiken.
  • Keurt ook de lichamelijke gezondheid van duikers als duikerarts en heeft een website over duiken en gezondheid. Ook is ze redacteur van Duiken Magazine.
  • Is docent bij de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en in het verleden ook leermeester van meerdere physician assistant.

Ouderengeneeskunde is teamwerk

Breed werken maar wel in teamverband. Dat was de reden voor Franka om het vak ouderengeneeskunde in te gaan. Dit geeft ze haar studenten bij VOSON (opleiding tot specialist ouderengeneeskunde) ook mee. Ouderenzorg blijft ‘teamwork’: “Het is goed dat er taakherschikking en taakdelegatie is, maar ik wil voorkomen dat ik geen cliënten meer zie. Ik ben geen dokter die enkel anderen er op uit stuurt en alleen de vinkjes zet. Ik ben dokter om mijn cliënten fysiek bij te staan, maar natuurlijk op een efficiënte manier in samenwerking met verpleegkundig specialisten en physician assistants. Dát is voor mij zinnige zorg en zo behoudt het vak ook zijn charme.”

Op zoek naar een zelfstandige werkplek

In de zoektocht naar meer vrijheid in het vak is Franka bij ZBVO terecht gekomen: “Ik had op LinkedIn een berichtje gezet dat ik beschikbaar was voor een andere werkplek. Daar kwam een golf aan reacties op.” Ook Talent Specialist Elske Verbraak van ZBVO reageerde op haar oproep: “Elske heeft me fijn te woord gestaan en gaf antwoorden op al mijn vragen. Na enkele gesprekken met haar was een dienstverband snel geregeld.”

Franka: “Ik wilde de vrijheid van het zzp-schap, maar niet belast worden met de randzaken van het vak. Bij ZBVO krijg je afwisseling in je werk, inspraak in het beleid van de vakgroep, de mogelijkheid om projecten op interessegebieden uit te werken én worden alle bijkomende administratieve zaken opgepakt door het bedrijfsbureau. Het sloot helemaal aan bij mijn wensen.”

Na een gesprek met zo’n bevlogen arts kunnen we eigenlijk ook maar een ding concluderen: werken in de ouderenzorg is veelzijdig, heeft soms eenvoud nodig en vraagt toewijding voor het vak en je cliënten. En laten we dat nou net terugvinden in iemand als Franka Appelman.

Enthousiast geworden door het verhaal van Franka Appelman en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!