Het Gelukkige Proefkonijn

By 12 september 2019augustus 17th, 2020Columns

Column door: Karel Kamperman, specialist ouderengeneeskunde en sociaal geriater

Bij 1 Vandaag (Radio 1) had ik op 22 augustus j.l. het genoegen om commentaar te geven bij de 102-jarige Theo van Duin, die zijn leven als voltooid beschouwde. Uit verveling ging hij met Lego spelen en kwam bij toeval met een foto in het plaatselijke krantje terecht. De media pikten dit item op en het VUmc kreeg een eeuwling in de schoot geworpen, helder van geest die als onderzoeksobject voor hun anti-Alzheimergen onderzoek kon dienen.

Er volgden vele testen en onderzoeken en Theo bleek het inmiddels beroemde PLCG2 gen te bezitten zoals zoveel 100-jarigen. Het gen zou mensen (en eerst natuurlijk de laboratorium muizen die vooraf gingen) beschermen tegen amyloïd conversie. Omdat het een phosfolipide betreft denken de Amsterdamse onderzoekers dat er aangrijpingspunten te vinden zijn om medicijnen te ontwikkelen. Het heeft alle media het afgelopen jaar wel bereikt.

Theo werd een onderzoeksobject. En wie had nou ooit gedacht dat je als proefkonijn gelukkig kunt worden? Theo ervoer waardering en bewondering van de onderzoekers en zij wilden graag zijn hersenen na zijn dood onderzoeken. Wilde Theo tot voor kort liever de volgende ochtend niet meer wakker worden, nu heeft hij plots zin om 110 te worden. Hij wordt weer gezien en nuttig gevonden.

In 2016 promoveerde Els van Wijngaarden op het proefschrift “Voltooid Leven” dat ook in pocketvorm zeer leesbaar is uitgegeven. Zij presteerde het om aan de hand van gerontologische, filosofische en psychologische onderzoeken over de laatste levensfase en een uniek aantal interviews met mensen die hun leven als ‘voltooid’ beschouwden zeer helder en fascinerend te komen tot het ‘waarom’ van die wens. Els van Wijngaarden heeft het prachtig beschreven en is verwonderd achter gebleven. Want al deze mensen straalden nog vitaliteit uit en waren geenszins depressief te noemen. Het vooruitzicht van afhankelijkheid, de geringe privacy, het niet meer gezien worden, statusverlies en het zich overbodig voelen zijn overeenkomsten die de meeste van de geïnterviewden gemeen hadden.

Het is een typisch Nederlands onderzoek. In Italië zou dit onderzoek niet gefinancierd zijn. Daar tellen ouderen nog mee en maken deel uit van de gemeenschap. In hun dorp, rond de centrale boom op het plein zitten de oude mannen de dag te bespreken en worden met respect bejegend. Oma helpt de geplukte olijven schoon te maken en in het cafe krijgen de oude mannen die er de dag doorbrengen een plek waar ze alles kunnen overzien. Berlusconi was tot zijn 75 premier van het land. De huidige president (Matarella) is maar liefst 78 jaar! En ook in Amerika werd Trump op zijn 70e president.

Alleen Nederland juicht als een 40-er het land gaat besturen. We zouden het absurd vinden als, ik noem maar een voorbeeld, Gerrit Zalm zich op zijn 67e verkiesbaar zou stellen om Rutte op te volgen. Een wat oudere levenswijze premier in Nederland. We zouden ons af moeten vragen waarom wij dat niet willen?

Drs. K. Kamperman (Karel) is specialist ouderengeneeskunde en sociaal geriater. Met een geruime ervaring binnen de ouderenpsychiatrie en ouderengeneeskunde is hij niet alleen een begenadigd arts, maar krijgt ook veel waardering als docent, opleider en auteur. Wij zijn verheugd Karel te mogen verwelkomen als columnist bij ZBVO!

Meer columns lezen? Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen in het vak? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Aanmelden nieuwsbrief extern
reCAPTCHA