Kim Ballak-De Zwart: Als GZ-psycholoog sluit ik aan bij een comfortabelere levensreis

By 18 mei 2021juli 6th, 2023Medewerkers

Grensverleggend werken met ouderen en haar ambities ten voordele van deze groep inzetten. Dat is in een notendop waarom GZ-psycholoog Kim Ballak-De Zwart bij ZBVO werkt. En daar krijgt ze ruim baan voor: “Het vertrouwen dat je van de directie en je collega’s krijgt voelt ontzettend fijn. Het is een inspirerende omgeving om nieuwe dingen te bedenken en samen uit te proberen. Je input wordt echt gewaardeerd en ze moedigen dat ook aan”. Zeker nu de groep GZ-psychologen van ZBVO binnenkort met 2 man sterk wordt uitgebreid, liggen er kansen.

Hoe zinvol is EMDR bij terugkomende trauma’s op oudere leeftijd?

Als middelbare scholier wist Kim al precies wat ze later wilde worden: psycholoog met de focus op de hersenen in relatie tot gedrag. “Ik vond het altijd al interessant om te weten hoe het geheugen werkt”. De studie bracht haar in contact met het werken in een verpleeghuis waarna een postacademische opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog niet kon uitblijven. “De ouderen zijn een ontzettend leuke doelgroep”, aldus Kim. “Je hebt allerlei interessante facetten binnen de ouderenpsychologie; van dementie, waarbij je goed uitpluist welke links in de hersenen fout gaan, tot aan een depressiebehandeling. Ouderen hebben al een heel leven achter zich en dragen daarom hun eigen verhaal met zich mee”.

Ieder zijn eigen levenservaring

“En het verhaal van deze mensen vind ik heel interessant om te horen. Door het vertrouwen van de cliënt te krijgen, kan ik de positieve ervaringen uit in het verleden gebruiken om de dingen waar ze nu last van hebben even te vergeten. Op deze manier sluit ik dan aan bij een comfortabelere (resterende) levensreis” vertelt Kim.

Ze pleit dan ook voor meer bekendheid van ‘de psycholoog’ binnen de ouderenzorg, zowel bij medici als bij cliënten. “We kunnen echt ontzettend veel betekenen voor de ouderen”.

En dat er aan de bekendheid gewerkt mag worden, merkte Kim door een cliënt die haar per abuis aanzag voor de nieuwe assistente van de huisarts. “Gelukkig vond ze me aardig. Zíj mág blijven, zei ze”.

Samenwerking voor beter resultaat

De sleutel voor goede ouderenzorg zit in de tandem van de specialist ouderengeneeskunde en GZ-psycholoog. “Het is echt van meerwaarde dat we meedenken met de (verpleeg)huisarts. Wat zie jij? Waar denk jij dat het probleem vandaan komt? Hier komt een beter resultaat uit. Ik denk dat we wekelijks in de praktijk, zorgvilla of instelling aanwezig moeten zijn en hierdoor structureel een onderdeel moeten worden van het behandelteam”. Aan Kim merk je duidelijk de passie voor het vak.

Stoffig allerminst

Veel collega-psychologen zien werken in de ouderenzorg als een stoffig beroep. Maar dat is allerminst het geval, vindt Kim. “Zodra ze er in aanraking mee komen, draaien veel collega’s wel bij. Het is ontzettend dynamisch. Zo heb ik ooit een les gegeven over mediatieve behandelingen en deelnemers waren daar zeer enthousiast over. Op deze manier halen we hen onze kant op. De zichtbaarheid van dit vak is erg belangrijk om te laten zien dat deze hoek van de zorg allesbehalve oubollig is”.

Kim Ballak – De Zwart in het kort

  • Woont in het mooie ’s-Hertogenbosch.
  • 10 jaar actief in het psychologenvak en sinds 3 jaar GZ-psycholoog.
  • Gespecialiseerd in het aandachtsgebied neuropsychologie.
  • Wordt getriggerd door het persoonlijke verhaal van de cliënt.

Genoeg te doen bij ZBVO

Op de vraag wat ze van haar baan bij ZBVO vindt, reageert ze gelijk enthousiast: “Werken bij ZBVO bevalt me heel goed. Mijn agenda is lekker vol. Ook het multidisciplinair schakelen gaat heel gemakkelijk. Ik kan het zelf snel en simpel regelen”.

Kim Ballak

De werkwijze en inzet van GZ-psychologen via een bedrijf als ZBVO is relatief nieuw in de psychologiewereld en, misschien wel, innovatief te noemen. Althans zo wordt het ervaren door collega-psychologen: “Ze vragen me hoe dat dan gaat en of ik wel genoeg werk heb. Nou, zeg ik dan, ik wilde wat anders proberen en er zijn zóveel uitdagende projecten”.

(Kim is een voormalig medewerker van ZBVO)

Enthousiast geworden door het verhaal van Kim Ballak-De Zwart en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!