Martine van Nes: Bij ZBVO kan ik mijn ambities volgen en meer vakinhoudelijk bezig zijn

By 12 maart 2021april 15th, 2022Medewerkers

Naast een poule met goede specialisten ouderengeneeskunde heeft vakgroep ZBVO ook een talentvol paramedisch team aan haar zijde staan. Martine van Nes is een van de ergotherapeuten binnen dit team. “Ik kan bij ZBVO ondernemend zijn en mezelf beter ontwikkelen. Mijn doel is om de paramedische tak stevig neer te gaan zetten binnen ZBVO.”

Martine is al ruim tien jaar ergotherapeute en maakte nog maar recent de overstap naar ZBVO. “Ik ben in januari 2021 gestart. Vanaf het eerste moment voelde ik me thuis. We hebben een ontzettend leuke, mooie en toegankelijke groep professionals. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, maar daarbij is het ook direct duidelijk dat je gefaciliteerd wordt in wat je nodig hebt om je ambities na te streven”, aldus Martine.

Echt om het leven

“Met ergotherapie kijk je echt naar het leven van een cliënt en de kwaliteit hiervan. Het is heel belangrijk om de persoonlijke situatie, de omgeving en de wensen van de cliënt in kaart te brengen: wat doet diegene in het dagelijks leven en wat maakt hem of haar gelukkig”. Daarom vraagt Martine, als ze bij iemand thuis komt, of ze samen met de cliënt een rondje door het huis kan lopen om een beter beeld te krijgen van de dagelijkse bezigheden. Hierdoor kan ze hulpvraag in de juiste context bespreken. “Soms zie je dan meer knelpunten of juist mogelijkheden, wat in het gesprek niet aan bod is gekomen. Het hebben van een helikopterview vind ik hierin heel belangrijk”. Als het even kan probeert Martine sneller multidisciplinair te schakelen door zelf te signaleren: “Als je er eerder bij bent, is dit ook beter voor de cliënt”.

Martine vervolgt: “Ergotherapie staat, in het algemeen, nog te veel bekend om het inzetten van hulpmiddelen. Echter kan, zeker binnen de ouderenzorg, de invulling van ergotherapie ook heel anders zijn. Ik richt me dan, naast houdingsproblematiek en uitvoer van handelingen, ook op de meerwaarde voor de cliënt bij de uitvoer van bepaalde activiteiten en welke invloed dit heeft op de rest van de dag. Wat is belangrijker? Het lopen naar de eetzaal of het kopje koffie en contact met familie? Het gaat hierbij om de balans tussen hoeveel energie iets kost en wat het oplevert”.

Een dynamische ontdekkingsreis

Ergotherapie is dus een veelzijdig vak, concludeert Martine zelf. “In mijn vak kijk ik naar de belastbaarheid van de cliënt. Door passende oplossingen aan te reiken behouden mensen wél hun eigen identiteit, maar verbeter je ook de kwaliteit van leven”.

Een case die Martine zich nog goed herinnert is die van een oudere dame met gevorderde dementie in de intramurale zorg, die zelf niet goed kon aangeven waar ze hulp in behoefde. De verzorgende dienst had haar ingeschakeld. “Mevrouw was altijd aan het lopen over de afdeling, altijd in beweging. Op een gegeven moment ging mevrouw achteruit en was het lopen niet meer veilig mogelijk. Dit bracht veel onrust voor mevrouw, want de drang om te bewegen was er nog wel. Mevrouw zat aan de eettafel en probeerde veelvuldig op te gaan staan. Dit bracht veel valrisico met zich mee. Ik heb voor mevrouw een trippelrolstoel met automatisch remsysteem ingezet. Binnen het team was er angst dat mevrouw toch zou gaan opstaan uit de rolstoel en zou vallen. Maar niets was minder waar: mevrouw heeft nog een aantal maanden met een glimlach over de afdeling kunnen trippelen, zonder de drang om op te staan. Het kunnen bewegen was voor haar voldoende. Ik was blij haar op deze manier te kunnen helpen en bijdragen aan een fijne oude dag. En dat is het mooie van mijn vak!”

Martine van Nes in het kort

  • Opleiding ergotherapie gedaan aan de HAN
  • PDL-geschoold en aangesloten bij ParkinsonNet
  • Volgt vanaf maart 2021 de opleiding ‘Sensorische Informatieverwerking voor paramedici’
  • Accounthouder Paramedisch binnen ZBVO

Toekomst is bright en shiny

“Dat ZBVO een paramedisch team naast de medische specialisten heeft staan is een groot pluspunt. Je kan zoveel sneller schakelen. Dat is in het voordeel van de cliënten én de instelling”, zegt Martine. Ze ziet dan ook een mooie toekomst voor het concept van ZBVO en zichzelf. “Met mijn opleiding ‘Sensorische Informatieverwerking’ ga ik me verdiepen op het gebied van prikkelverwerking en welke invloed dit heeft op het dagelijks leven. Door hier goed op in te kunnen spelen zal iemand zich prettiger en veiliger voelen. Dit is van groot belang voor de kwaliteit van leven.  Ik kijk er naar uit dit alles toe te passen in de praktijk. Ook de verantwoordelijkheid voor het paramedische account vind ik een prachtige uitdaging. Ik ben oprecht blij met de ruimte die ik van ZBVO krijg”.

Enthousiast geworden door het verhaal van Martine van Nes en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!