Nicole van de Geer: Ik houd van de persoonlijke touch in de eerstelijn

By 14 april 2022Medewerkers

Persoonlijke zorg en vooral dicht bij de oudere mensen zelf. Dat is waar specialist ouderengeneeskunde Nicole van de Geer haar voldoening uit haalt. Niet gek dus dat een ziekenhuissetting haar niet paste. Haar wens om volledig in de eerstelijn te werken werd door ZBVO gehoord én mogelijk gemaakt. En zo geschiedde. Nicole: “Ik wilde ‘naar buiten’ en ik kan het iedere specialist ouderengeneeskunde aanraden!”

Of ze met ouderen wilde werken? Dat was voor Nicole na afronding van haar opleiding tot basisarts al geen vraag meer. Het stond vast. Na klinische geriatrie studeerde ze door om specialist ouderengeneeskunde (SO) te worden. “De complexiteit en meervoudige problematiek binnen dit vak sprak me erg aan: ik vind het namelijk leuk om hier een oplossing voor te vinden. Bovendien kan je als SO in de eerstelijn langer de patiënt volgen, hoofd- of medebehandelaar zijn en continuïteit bieden. Het vergt creativiteit en daardoor is geen enkel consult hetzelfde.”

Het kijkje achter de voordeur

“Mijn werk is ontzettend breed”, antwoordt Nicole op de vraag wat er zo leuk is aan haar werk in de eerstelijn. “Mijn agenda wordt gevuld door het medisch secretariaat en ik ben dan altijd benieuwd waar ik terecht ga komen. Zodra ik bij de patiënt thuis aanbel, laten ze me toe in hun leven en zo leer ik ze dus echt kennen. Of ik nu kom voor een geriatrisch, psychiatrisch probleem of beoordeling in het kader van een rechterlijke machtiging: iedereen is heel open. Ik vind het heel bijzonder dat ik zó dichtbij mag komen.”

Nicole van de Geer

Nicole van de Geer

Toch is Nicole altijd wel open en eerlijk naar haar patiënten: “Soms kom ik familieleden tegen die dan ‘de werkelijke reden’ van mijn bezoek willen verbergen tegenover de patiënt uit angst voor hun reactie.” Hier gaat ze dan professioneel mee om. “Ik draai er niet omheen”, zegt Nicole, “vaak zie je dan ook dat de reactie niet zo heftig is als verwacht en dat waarderen familie en patiënt. Dat zetje is dan even nodig, maar daarna denkt iedereen constructief mee.”

Kijk verder dan het verpleeghuis

Nicole vindt dat veel meer SO’s moeten kiezen voor de eerstelijn: “Collega’s, kom het verpleeghuis uit! Het biedt zoveel meerwaarde en het verruimt je blik op het vak. Uiteraard snap ik dat bij een crisissituatie als het coronavirus de prioriteit wordt gelegd bij de intramurale werkzaamheden. Echter wordt de eerstelijn de toekomst, dus dit mag niet ondergeschikt worden.” Ook merkt Nicole op dat het goed is als vakgroepen in gesprek gaan over taakherschikking met verpleegkundig specialisten en physician assistants. Nicole: “Ze zijn een welkome aanvulling en zo wordt de eerstelijn beter bemand.”

Als ze op persoonlijk vlak kijkt naar de toekomst ziet Nicole zichzelf vaker in de rol van opleider: “Ik heb vorig jaar AIOS Ouderengeneeskunde Chris Duijkers begeleid in de eerstelijnsstage en dat vond ik erg leuk om te doen. Chris werkte daarvoor boven de rivieren in regio Amersfoort en was gewend aan een andere cultuur. Ik kom met mijn werk op allerlei plekken en dan zit je ook wel eens bij mensen uit bijvoorbeeld de volkswijken aan tafel die ‘moeilijke medische taal’ niet begrijpen. Dat was wel hilarisch. Een groter contrast kan je niet hebben”. Maar toch had het zo zijn charme, getuigde hij aan Nicole en hij had er veel van geleerd. “Op termijn zou ik ook wel ‘Kaderarts Opleiden’ willen worden zodat ik het hele traject van jonge AIOS mag begeleiden”, aldus Nicole.

Mogen doen wat ik het allerliefste doe

Het is te merken aan Nicole dat ze werk heeft waar ze blij mee is: “Toen ik bij ZBVO op gesprek kwam, werd ik hartelijk ontvangen. Met een lekker kopje thee in de hand werd gevraagd naar wie ik was en wat ik binnen mijn werk wilde bereiken. Ik vertelde hen over mijn wens om geheel de eerstelijn in te gaan en dat is een goede stap geweest. Ik krijg er veel meer werkplezier van”, aldus Nicole. “Ik vind dit heel uniek en fijn aan ZBVO!”

“Ik hoop oprecht dat ik de kracht van de SO in de eerstelijn vertegenwoordig in de regio. Hierbij wil ik de huisarts laten zien wat mijn meerwaarde is voor hem en zijn patiënten. Ik heb daarbij altijd onze vakgroep die achter mij staat. Voor iedereen die nog twijfelt over de eerstelijn, heeft Nicole nog wel een mooie boodschap: “Ga het gewoon doen. Het geeft je zoveel voldoening. Durf buiten de lijntjes te kleuren.”

Enthousiast geworden door het verhaal van Nicole van de Geer en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!