Ouderen adviseren over ouderenzorg

By 5 december 2018augustus 25th, 2021Nieuws

Het belangrijkste uitgangspunt van het Pact voor de Ouderenzorg is: niet praten óver ouderen, maar mét ouderen. Om daar een invulling aan te geven is de Raad van Ouderen opgericht. De raad bestaat uit 11 ouderen die regionale en landelijke ouderen netwerken vertegenwoordigen. Daarnaast adviseert de Raad van de Ouderen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en andere partijen die actief zijn in de ouderenzorg.

De 11 leden van de Raad van de Ouderen zijn betrokken bij regionale ouderen delegaties en landelijke ouderenorganisaties. Ze denken mee over hoe de ondersteuning en de zorg de beste vorm gegeven kan worden. Daarnaast richt de raad zich op het agenderen van actuele en relevante thema’s, het meedenken over de richting en inhoud van verschillende lijnen binnen het Pact voor de Ouderenzorg, het uitbrengen van adviezen over actuele vraagstukken en het leggen van de verbinding met regionale achterbannen. Alles wordt bekeken vanuit het perspectief van de ouderen.

Afgelopen maart sloot minister De Jonge een Pact voor de Ouderenzorg. Dit is een samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt de krachten bundelen. Hierdoor komen deelnemers in actie om de eenzaamheid bij ouderen te signaleren en te doorbreken. Inmiddels is het aantal deelnemende partijen gegroeid tot 170.