Rian van Pagee: ZBVO geeft je de vrijheid om je vak uit te oefenen zoals je dat zelf wil

By 13 april 2021Medewerkers

Een specialist ouderengeneeskunde met (letterlijk) wereldse geneeskundige ervaring. Zo is de carrière van Rian van Pagee het best te omschrijven. En haar passie voor het vak is nog altijd enorm. “Het vak van specialist ouderengeneeskunde heeft door de jaren heen een enorme vlucht gemaakt en het is alleen maar leuker geworden”, aldus Rian.

Je kan het je nu bijna niet voorstellen maar toen Rian haar geneeskunde-opleiding afrondde was het moeilijk om aan werk te komen. Na een poos werken in Zuid-Afrika, kwam ze toch weer terug naar Nederland om de huisartsenopleiding te volgen waar ze via een stage in aanraking kwam met het verpleeghuis. “En dat beviel goed”, vertelt ze. “In eerste instantie ben ik verpleeghuisarts geworden. Ik ben mee overgegaan naar ‘specialist ouderengeneeskunde’. Toen was het vak heel anders dan nu. Tegenwoordig is het veel beter ingericht”.

Een vakgroep in het bovensegment

“Ik ben eigenlijk een beetje ongeduldig”, biecht Rian op. Hiermee refereert ze aan het hervatten van haar werkzaamheden na een ziekteperiode. Ze was dan ook blij ‘om weer het verpleeghuis in te mogen’. Direct pakt Rian hierop door: “Er is zoveel te doen en de dynamiek van de regionale multidisciplinaire samenwerking blijft fantastisch. Ik heb het echt gemist”.

“Een tijdje geleden wilde ik meer eerstelijns zorg en minder intramurale zorg doen. Toen ik met ZBVO in aanraking kwam, merkte ik dat ik beter gehoord werd in wat ik wilde doen. Ze faciliteren je wensen en het voelt heel welkom”, vertelt Rian. “In de basis zit ZBVO gewoon heel stevig in elkaar. Er werken veel talentvolle en leergierige mensen. Ik vind ook dat we als vakgroep in het bovensegment zitten. We weten heel goed wat we aan elkaar hebben en hoe we elkaar kunnen stimuleren”.

“Artsen die zich bij ZBVO aansluiten, ervaar ik altijd als veel zelfstandiger en meer gedreven in het vak. Er zit een intrinsieke motivatie om meer te willen doen dan het gemiddelde vast stramien in de zorg toelaat. Daarom zoeken ze juist een organisatie die hen faciliteert in plaats van inperkt. Je kan je vak inrichten zoals je dat zelf wil en dat was voor mij ook een doorslaggevende reden om bij ZBVO te gaan werken”.

Rian van Pagee in het kort

  • Specialist Ouderengeneeskunde en Kaderarts GRZ bij ZBVO
  • Woonachtig in het prachtige, bosrijke Putten
  • Tijdens haar studie lag alles open: internist, huisarts, specialist ouderengeneeskunde
  • Diverse huizen onder haar hoede, waaronder Rosorum
  • Lid van de Participatieraad Putten waarin ze haar bijdrage levert aan eenvoudige, toegankelijke en kwalitatief goede voorzieningen voor ouderen.
Ontmoet ons team van ZBVO

Nog elke dag leren

Als het onderwerp ‘visitatie’ op tafel komt, gaan haar ogen stralen. Dít is echt haar ding. Ze mag dan ook regelmatig, gezamenlijk met een collega en een secretaris, voor de beroepsvereniging Verenso op pad om een visitatierapport uit te brengen. “Ik vind het erg leuk om te kijken hoe anderen werken en daar kunnen we allemaal van leren”. Andersom is ze ook heel blij met het zeer goede rapport dat ZBVO onlangs kreeg van andere visitatoren van Verenso. “Laatst is het rapport nog besproken. We zijn er erg blij mee en dit geeft uiteraard ook handvaten om met elkaar in gesprek te blijven. En dat terwijl ZBVO eigenlijk een extra uitdaging heeft omdat het regionaal georganiseerd is”. Onze manier van werken is beloond.

Ondanks haar bulk aan ervaring zegt Rian nog elke dag te leren. “Ik wil mezelf graag blijven verbeteren. Het is goed om te kijken naar andere branches zoals, bijvoorbeeld, de gehandicaptenzorg. Ze letten daar heel goed op het gedrag van hun cliënten, want je kan er veel uit opmaken”. Wat Rian betreft zou de ouderenzorg hier meer het accent op kunnen leggen.

Ze wijst dan met name op een grote groep ouderen die, zoals ze dat zelf zegt, ‘tussen wal en schip belanden omdat ze nog te goed zijn voor een verpleeghuis maar te slecht om thuis te wonen’. “Misschien dat een ‘verzorgingshuis uit de oude doos’ met een nieuw concept wel weer in de huidige maatschappij zou passen”, oppert Rian. “In deze setting kan er, door de tandem van SO en psycholoog, gelet worden op afwijkend gedrag bij cliënten met bijvoorbeeld beginnende Alzheimer.

De sleutelrol van de SO

Verder vooruitkijkend in de toekomst, voorziet Rian een sleutelrol voor specialisten ouderengeneeskunde. “Er gaat veel meer in de eerstelijns zorg gewerkt worden. Hier gaat een specialist ouderengeneeskunde een cruciale rol in spelen. Taakherschikking naar physician assistants, basisartsen en verpleegkundig specialisten is daarin erg belangrijk. De specialist ouderengeneeskunde krijgt dan een meer superviserende positie. De kennis omtrent dit nieuwere werkproces is bij ZBVO aanwezig en dat motiveert me”.

Enthousiast geworden door het verhaal van Rian van Pagee en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!