Slechtnieuwsgesprek delegeren?

By 14 november 2022november 21st, 2022Columns

Als advocaat moet ik soms slecht nieuws brengen. Dat iets.. juridisch niet mag. Dat ik in een tuchtzaak een berisping (of erger) verwacht. Dat dingen in de kliniek toch echt anders moeten, om rechten van patiënten te waarborgen. Als advocaat van artsen realiseer ik mij echter dat het in mijn praktijk bij slechtnieuwsgesprekken meestal “light” blijft, onvergelijkbaar bij een slechtnieuwsgesprek dat artsen geregeld moeten voeren.

Op het jaarcongres gezondheidsrecht van dit jaar kwam ook het slechtnieuwsgesprek aan bod. Het tuchtcollege Eindhoven oordeelde namelijk (zie overweging 5.11) dat namelijk dat dit gesprek niet gedelegeerd mag worden. Het College oordeelde dat het slechtnieuwsgesprek bij uitstek een taak van de medisch specialist is. De internist-oncoloog in kwestie had het daarom niet aan een verpleegkundige mogen uitbesteden. Het slechtnieuwsgesprek móet je als arts volgens deze uitspraak áltijd zelf doen.

Ik schrijf deze column om enerzijds artsen daarop te wijzen. Anderzijds om mee te geven dat er wat mij betreft meer ruimte is, dan deze tuchtuitspraak impliceert.

Wat een arts wel en niet mag uitbesteden, is juridisch niet altijd helder. Wanneer je voorbehouden handelingen uitbesteedt (prikken, snijden, katheteriseren, etc.), zegt de wet wel iéts. In dat geval moet diegene aan wie je delegeert ertoe bekwaam zijn, dien je als arts aanwijzingen te geven, toezicht te houden en zo nodig tussenbeide te komen (art. 38 Wet BIG). Meestal blijft het echter een grijs gebied.

Hoe zit het dan met het slechtnieuwsgesprek? In de meeste gevallen zal de arts die tóch wel zelf willen doen. Maar volgens mij kan het ook worden uitbesteed. Bijvoorbeeld als juist tussen familie en de verpleegkundige op de afdeling de band heel hecht is. Wanneer je het nieuws graag snél brengt, maar de arts niet beschikbaar is. Wat als je waarborgt dat de arts later nog bereikbaar is, of je organiseert dat er direct een vervolggesprek gepland staat? Zo zijn er meer voorbeelden te bedenken waar ik echt meer ruimte zie.

Wat vind jij, harde eis, of grijs gebied? Of niet relevant, omdat je het nooit zou uitbesteden? Via de knop kun je via LinkedIn naar mij reageren, ik ben benieuwd!

Column door: Mr. A.J.F. (Anne) Vokurka-Viruly is advocaat gezondheidsrecht bij ScheerSanders advocaten en een van de huisadvocaten van ZBVO.

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuwe column uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!