Verpleeghuizen moeten open blijven ondanks griepseizoen en oplopende coronabesmettingen

By 2 november 2021november 4th, 2021Expert

Het ‘Europese RIVM’ (ECDC) waarschuwt voor een zwaar griepseizoen dat grote gevolgen kan hebben voor ouderen. Ook lopen de coronabesmettingen in en buiten de verpleeghuizen op. Toch is het heel belangrijk dat de verpleeghuizen openblijven.

De meeste mensen in verpleeghuizen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus en ze krijgen een griepprik. Zij zullen niet snel ernstig ziek worden of overlijden aan de gevolgen van het coronavirus of de griep. Het welzijn van bewoners in het verpleeghuis moet centraal staan, en comfort en kwaliteit zijn het belangrijkst is deze fase van je leven.

In de eerste golf was te zien dat veel mensen in verpleeghuizen angst en verdriet hadden omdat ze hun naasten niet konden zien. Ook ontstonden er gedragsproblemen bij mensen met dementie omdat ze de situatie niet konden overzien. Sommige ouderen werden boos of wilden weg. Als je al het leed afweegt tegen de risico’s, dan moeten de verpleeghuizen openblijven.

Natuurlijk moet scherp gekeken worden naar corona- of griepklachten van ouderen en indien nodig mensen of afdelingen worden geïsoleerd. Zo kunnen heel gericht maatregelen worden getroffen als dat nodig is. Maar verpleeghuizen volledig dichtgooien is niet de oplossing.

Deze expertquote is geschreven door Bas ter Brugge, Adviseur bij ZBVO