Anneke Mols: Wensen en mogelijkheden vertalen naar de juiste zorg of begeleiding

By 20 februari 2017oktober 7th, 2021Medewerkers

Als Specialist Ouderengeneeskunde, komt Anneke Mols in aanraking met ouderen die ernstig ziek zijn of zich in hun laatste levensfase bevinden. Een heftig beroep, dat zij al vele jaren met veel voldoening uitvoert. “Iemand begeleiden, houvast en steun bieden op deze momenten en band met mijn cliënt opbouwen, dat vind ik heel mooi om te doen,” zegt Anneke over haar vak. Kijken naar wat iemand nog kan en vooral: wil. Dat is leidend voor het traject dat zij samen met haar cliënt en diens familie in gaat, waardoor vaak een jarenlange relatie ontstaat.

Bij het maken van keuzes samen met haar cliënt, weegt Anneke veel factoren af. “Het bepalen van de exacte vraag, vergt veel aandacht. Het is belangrijk om niet alleen de pijn te behandelen, maar ook stemming, cognitie en sociale aspecten in ogenschouw nemen,” legt ze uit. “Sommige cliënten zijn vooral angstig of onzeker en hebben dus vooral behoefte aan geruststelling en het verkennen van mogelijkheden.” Verbinding met mensen, het horen en meeleven in het levensverhaal en echt betrokken zijn, vindt ze het mooiste van haar werk. Als het nodig is, wijkt ze daarbij soms af van protocollen om de beste keuzes te maken voor haar cliënten.

Kwaliteitsverbetering op meerdere fronten
Naast haar functie als specialist ouderengeneeskunde, is Anneke ook actief als docent bij de ZBVO Academy. “Ik kan vanuit mijn twee rollen op meerdere fronten een bijdrage leveren aan de kwaliteit van zorg van ZBVO, dat vind ik erg leuk om te doen.” Samen met twee collega’s maakt zij onderdeel uit van het kernteam van de ZBVO Academy, dat zich bezighoudt met het opzetten van in- en externe Masterclasses. De opleidingen zijn geschikt voor artsen van binnen en buiten ZBVO om hun accreditatie te halen. De scholing is zowel bij ZBVO als in-company of op afstand te volgen door in te bellen. Medewerkers van ZBVO komen zo sneller met elkaar in contact om te vergaderen of kennis uit te wisselen.

De werkwijze van de Academy is in lijn met die van ZBVO als geheel, iets dat haar erg aanspreekt. Anneke: “De mogelijkheid tot continue kwaliteitsverbetering, van onderwijs tot werkvloer, dat spreekt me enorm aan. De kracht van het multidisciplinaire team van ZBVO is dat we samen betrokken zijn en allemaal nadenken over de juiste zorg voor de cliënt. Zo komen we tot een gezamenlijke visie en passen hier beleid of richtlijnen op aan, waarbij we soms afwijken van regels of gewoontes. De cliënt staat bij ons altijd voorop!”

(Anneke is een voormalig medewerker van ZBVO)

Enthousiast geworden door het verhaal van Anneke Mols en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!