ZBVO leidt Physician Assistant op

By 23 maart 2020augustus 25th, 2021Nieuws

‘Bij ons kan het,’ is het motto van Zorg en Behandeling in de Ouderenzorg. En ook nu maken zij dat waar: ZBVO heeft opleidingsplek voor een Physician Assistant (PA).

Het beroep Physician Assistant is relatief nieuw in Nederland (sinds 2004) en maakt een gestage opmars. Volgens ZBVO zijn de PA en de VS (Verpleegkundig Specialist) over een aantal jaren niet meer weg te denken, aangezien ze de roep om meer hoogopgeleide professionals deels beantwoorden.

ZBVO’s missie is om ouderen de allerbeste oude dag te bezorgen. Met te weinig aanbod en een groeiende vraag draagt de organisatie bij aan efficiëntie binnen de zorginstellingen en zorgvilla’s.

Inhaken op instroomadvies Capaciteitsorgaan

In december 2019 bood het Capaciteitsorgaan het nieuwe Capaciteitsplan met een advies voor 2021-2024 aan de minister van VWS aan. Zijn advies is om de instroom in de meeste opleidingen te verhogen. De instroom van hoogopgeleide professionals in de medische zorg is teruggelopen en de vergrijzing neemt verder toe. Ook de roep om te kijken naar taakherschikking wordt harder. Deze behoeften vangt de PA goed op. Zijn inzet verlaagt de werkdruk bovendien aanzienlijk. Om te voldoen aan de vraag moeten zo’n 200 PA’s per jaar opgeleid worden.

In plaats van afwachten wat de minister doet, neemt ZBVO daarom het voortouw en participeert op de behoefte. En creëert een opleidingsplek voor de Physician Assistant.

‘Ons plan is om PA’s structureel op te leiden. Dat is best een uitdaging, maar mensen die ons kennen, weten dat we een uitdaging niet uit de weg gaan.’

Waarom kiest ZBVO voor een PA?

– Een Physician Assistant waarborgt de kwaliteit en continuïteit van medische zorg
– Hij is breed inzetbaar
– Hij kan veel van de medische zorg zelfstandig opvangen.

Deze opleidingsplek voor de Physician Assistant krijgt een structureel karakter binnen de Academy van ZBVO als het aan hen ligt. De organisatie wil opnieuw laten zien, dat dat kan.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Of wilt u graag meer informatie over onze opleidingsmogelijkheden?

Neem contact met ons op