ZBVO levert Specialist Ouderengeneeskunde eerste corona-unit voor dementerenden

By 1 april 2020augustus 25th, 2021Nieuws

Wat doe je als je te maken krijgt met corona bij ouderen die verpleeghuiszorg nodig hebben door corona? Als zij lichte klachten hebben of aan de beterende hand zijn en in thuisisolatie moeten, maar hun ziektebeeld dat niet toelaat? Dan open je een corona-unit in je zorgorganisatie. Dat is precies wat Zorggroep Elde Maasduinen deed, en Gerard de Wild is daar als SO van ZBVO aan verbonden sinds de opening op woensdag 18 maart. Sinds vorige week vangt zorgexpertisehuis Liduina in Boxtel ouderen op die daadwerkelijk ‘tussen wal en schip vallen’, zoals Gerard de Wild het omschrijft. Met het ZBVO- motto ‘De ouderen staan centraal. Altijd’ ging dat tussen wal en schip vallen er bij hem niet in. Zorgroep Elde Maasduinen verwelkomde het aanbod van ZBVO. De Wild werkt nauw samen met Elles de Boer, teamcoach van ZGEM, in de opstartfase van deze allereerste unit. Zorghuizen in Noord-Brabant volgen dit voorbeeld, omdat zij de noodzaak ervan zelf ervaren.

Wereldwijd leveren mensen gigantische inspanningen om het coronavirus in te dammen en patiënten te verzorgen. Dementerende mensen met corona vallen echter gedeeltelijk buiten de maatregelen. “Dit zijn cliënten, die in thuisisolatie zouden moeten. Maar in isolatie wonen sluit niet aan bij hun ziektebeeld en kan problemen opleveren. Anderzijds zijn ziekenhuizenbedden schaars, dus het medisch verblijf daar verlengen is geen optie. Onze cliënten hebben ritme en isolatie nodig. Daarom creëerden wij de corona-unit.”

ZBVO wederom als pionier met de allereerste corona-unit

Alsof het zo zijn moest, stond afdeling 3 van de hoogbouw van zorginstelling Liduina in Boxtel leeg. De afdeling ligt ideaal: veilig geïsoleerd van de andere bewonersgebouwen en met een eigen opgang. Na verbouwing was de afdeling geschikt voor quarantaine.

De afdeling biedt onderdak aan 15 cliënten. Zij worden verzorgd door een team van verzorgenden, verpleegkundigen en artsen, er werken medewerkers van verschillende organisaties samen in een team.

De uitdaging van de strijd tegen corona op een zo menselijk mogelijke manier

Het oorspronkelijke idee om een basisarts op de afdeling in te zetten zou niet voldoen volgens ZBVO. “Deze mensen hebben gespecialiseerde medische hulp nodig en dat valt onder onze verantwoordelijkheid. De medische staf moet op deze specialistische kennis en ervaring kunnen leunen. Daarom stelden wij een specialist ouderengeneeskunde ter beschikking.”

De staf op deze afdeling bestaat nu uit 20 verpleegkundigen en verzorgenden en 3 artsen, die de klok rond werken.

Hoewel het er druk is, heerst er ook sereniteit. De unit heeft een huiskamersetting, waar cliënten lezen, spelletjes doen en tv kijken om het ritme vast te houden. Toch is er een groot verschil met de reguliere zorg voor dementerenden. Zorghuizen bieden vaak volop afleiding. Er zijn allerlei activiteiten om van de afdeling te kunnen. Dat mag nu even niet. Onze cliënten moeten het doen met de leefruimte in de unit. En bezoek is ook hier niet mogelijk.

“Soms is onze zorg toch onbevredigend. Onze cliënten begrijpen vaak niet waar ze zijn. Het is ook geen prettige ervaring: verzorgenden dragen maskers en brillen, moeten afstand houden en hebben vaak geen tijd. Persoonlijk contact is in ons dagelijkse werk belangrijk. Dat kan nu even niet.

Onze cliënten naderen soms wel hun levenseinde, al dan niet door de corona. Dat moet menswaardig gebeuren, met alle aandacht en zorg. De corona-unit helpt zoveel mogelijk om cliënten te verzorgen én dat op een menswaardige manier te blijven doen. En deze mensen ondanks alles een gevoel van veiligheid en geborgenheid te geven. De corona-unit is dus niet zaligmakend, maar biedt de mogelijkheid maximaal te laveren om verpleeghuiszorg behoevende ouderen te helpen in deze tijd.” Op dit moment zijn er 18 mensen opgenomen, 3 ontslagen en 1 bewoner is aan de corona overleden.

ZBVO wordt steeds vaker gevonden door instellingen die advies nodig hebben bij het opzetten en inrichten van een corona-unit. En daarvoor zet ZBVO haar expertise graag in.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Of wilt u graag meer informatie over de inzet van ZBVO?

Neem contact met ons op