Esther van Kollenburg: Ik twijfelde of wat ik wilde, wel kon

By 14 november 2021april 15th, 2022Medewerkers

Eerstelijns behandeling en geen intramuraal werk, kon dat wel? Na een paar zware jaren wilde ik eigenlijk niet anders, maar ik kende geen instelling in de buurt van mijn woonplaats die die wens faciliteerde. Ik heb me serieus afgevraagd of ik wel door moest gaan als SO. En elke keer als ik de keuze overwoog, voelde ik dat mijn hart ligt bij de ouderenzorg. Ik besloot te blijven zoeken en kwam uit bij ZBVO. En… het bleek mogelijk!

Via ZBVO zit ik in de extramurale behandeling bij zorgvilla’s en huisartspraktijken. In beide gevallen ben ik medebehandelaar of consulent. Ik loop vaste visites in de zorgvilla’s en werk samen met bij voorbeeld de gz-psycholoog. Ik voer behandelingen uit en evalueer deze in samenspraak met de huisarts. Complexe vraagstukken als gedragsproblemen bij dementie, vrijheidsbeperking en de daaraan verbonden medicatiebeoordelingen, MDO’s en familiegesprekken komen in mijn werk veel voorbij. Op verzoek neem ik de planbare somatische behandeling van de huisarts over, bij voorbeeld in het eindstadium van Parkinson of advisering van diabeteszorg bij gedragsproblemen.

Afwisselend en veelzijdig dynamisch

Mijn werkzaamheden betreffen zowel cognitieve als somatische problematiek. Daarmee kijk ik naar de totale mens en zijn systeem. Erg leuk om te doen! In de thuisomgeving kun je zoveel observeren en door in communicatie en toon aan te sluiten bij de familie tegenover je kom je veel te weten.

Esther van Kollenburg

En dat is essentieel, want alles is met elkaar verbonden en wat voor de een ertoe doet, doet dat voor een ander niet. De adviezen moeten aansluiten om de kwaliteit van leven daadwerkelijk te kunnen verbeteren. Ik vind het tevens belangrijk dat de diagnose die ik stel of de adviezen die ik geef, duidelijk overkomen en dat de persoon tegenover me zich vrij voelt alles te vragen.

De communicatie met een verscheidenheid aan culturen, normen en waarden binnen families is een mooie uitdaging. Dat gecombineerd met de samenwerkingsverbanden in meerdere regio’s in Noord-Brabant maakt mijn werk afwisselend en veelzijdig dynamisch.

Dit werk past bij mij. Het voelt bovendien goed om de huisarts van extra expertise te voorzien, de zorgvilla de juiste ondersteuning te bieden om zo een belangrijke rol te hebben in het verbeteren van de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen.

Meer samenwerking tussen huisartsen en SO’s

In de zorgvilla’s is de huisarts de hoofdbehandelaar. Het merendeel van de bewoners daar heeft dementie. Gaandeweg gaan ouderen verder achteruit en ontstaan er specifieke zorgvragen en behandelkwesties. Deze zijn vaak te specifiek voor de huisarts, die bovendien al veel op het bordje heeft. De laatste jaren werkt hij (of zij) daarom steeds meer samen met organisaties buiten de praktijk.

Zo ook in de ouderenzorg: vanuit de gestelde eisen aan deze zorglocaties wordt meer en meer de samenwerking gezocht met de SO en het paramedische team. Iedere zorgvilla heeft daar eigen wensen en ideeën over. En het werkt. Er vindt verdieping en kennisoverdracht plaats in de behandeling van gedragsproblemen. En er is aandacht voor de afbouw van psychofarmaca. Dit alles met als doel het welzijn van de bewoners.

Toen ik startte met mijn extramurale werkzaamheden (medio 2012) waren de huisartsen huiverig voor de samenwerking, die de meerwaarde van de SO destijds nog niet inzagen. Dat inzicht groeit de laatste jaren en huisartsen en SO’s werken steeds meer samen. Ik doe voor de praktijken met name de consulten bij kwetsbare ouderen, waarbij ook de POH (praktijkondersteuner somatiek/ouderen) vanuit de huisartspraktijk betrokken is. Bij complexere behandelvragen hebben we multidisciplinair overleg binnen de huisartspraktijk, soms in aanwezigheid van de oudere en zijn of haar familie.

Zorgvilla’s gaan vaker op zoek naar 24-uurs ondersteuning van de SO. Dat vraagt veel van de zorgorganisaties. ZBVO kan deze vraag naar medische ondersteuning gelukkig goed faciliteren.

En toen kwam er een kink in de kabel

Esther van Kollenburg

In 2010 begon ik met de opleiding tot SO. In 2013 studeerde ik af. Daarna werkte ik 7 jaren bij dezelfde zorgorganisatie als waar ik de opleiding volgde.

Na de geboorte van ons eerste kindje kreeg ik psychische klachten met angst en 2 keer een zware depressie. Het was een moeilijke tijd, maar ik heb ermee leren omgaan. Inmiddels gaat het goed met me. In die tijd merkte ik, dat mijn werk erg zwaar was. Mijn angstklachten gingen niet samen met de acute momenten, de diensten, afdelingszaken en dergelijke.

Tijdens mijn behandeltraject vroeg ik me meerdere keren af of ik wel SO moest blijven. Het antwoord was steeds ‘ja.’

Maar ja, wat en hoe dan?

Mijn wens in vervulling

Vanaf 2012 deed ik eerstelijns consulten en MDO’s bij mijn werkgever en legde ik contacten met de regionale huisartspraktijken, maar altijd in combinatie met intramurale behandeling. Dat wilde ik niet langer, omdat het op deze manier als haastwerk voelde en dat gaf me onvoldoende voldoening. Ik nam liever echte tijd. Uiteindelijk heb ik gezocht naar werk, waarin ik eerstelijns werk kon doen, niet wetende of die mogelijkheid er was. Bovendien hoopte ik, dat er ruimte zou zijn om mijn aandachtsgebied farmacologie verder vorm te kunnen geven.

Bij ZBVO had ik al wat contacten. Via een mail aan de medisch secretaresse kwam ik in contact met Stefan Lucius, bestuurder en directeur bedrijfsvoering. Ik besloot tijdens het kennismakingsgesprek open te zijn over alles. Over mijn ziekteverleden, mijn wens, dat ik mijn werk op een andere manier wilde vormgeven.

“Bij ZBVO kan ‘t”, was Stefans antwoord. En mijn achtergrond in de farmacologie was van harte welkom. Door dit gesprek was mijn twijfel weggenomen en voelde het als een veilige en toekomstgerichte keuze om voor ZBVO te kiezen. Ik voelde de ruimte om mezelf te zijn en zag voldoende mogelijkheden voor verdieping. Zo werd mijn wens om op termijn de opleiding tot klinisch farmacoloog te volgen positief ontvangen.

Het is inmiddels alweer een ruim jaar verder en het voelt vanaf het begin al goed, zowel in mijn werk als de organisatie.

De klik met ZBVO

Er wordt gekeken naar jou als persoon én naar wat je nodig hebt. Je bent hier geen uitzondering als je wat anders wilt dan ‘het gebruikelijke.’ Ook niet als je een geschiedenis hebt. Ik voel me enorm gewaardeerd.

ZBVO is een kleinere organisatie, waarin je elkaar kent. De collega’s zijn fijn en laagdrempelig te bereiken.

Esther van Kollenburg

Je wordt opgenomen in de organisatie met de mogelijkheid voor intervisies en kunt aankloppen als je steun nodig hebt. Er is bovendien een goed buddysysteem voor wanneer je net begint bij ZBVO. Ondanks dat er momenteel weinig live contact is door corona, blijven de lijntjes kort. Ook (of misschien júist) nu tijdens COVID-19 wordt het contact goed gefaciliteerd en is middels begeleidingssessies aandacht voor ons welbevinden, waardoor het voelt als een warm bad.

Mijn persoonlijke redenen en wensen en de kleinschalige, niet-gelaagde organisatie, waarin je invloed hebt, vielen bij ZBVO samen.

Dit ben ik ook

Ik woon met mijn vriend in Best, waar we beide opgroeiden. We hebben 2 dochtertjes.

Ik houd van spelen met de kinderen, sociale contacten, gezellig met vrienden koken en eten, liefst met een biertje erbij. Ik doe aan yoga, schilderen, lezen, wandelen, fietsen en tuinieren. Dingen die mij ontspannen en mijn hoofd leegmaken.

Wat ik wil meegeven aan mensen die op zoek zijn

Ik wilde doorgaan als SO, maar had een vrij specifieke wens. En dat bleek te kunnen bij ZBVO. Bovendien heb ik een achtergrond. Bij ZBVO is daar ruimte voor en wordt me gevraagd hoe ze daarin kunnen steunen. De organisatie wil hierin meedenken. ZBVO gelooft in de kracht van haar medewerkers en dat voel je.

Graag nodig ik jou uit om ook in gesprek te gaan met ZBVO als je twijfelt of niet in de meest-ideale situatie zit. Of als je denkt, dat wat jij wilt, niet voor de hand ligt.

Nooit geschoten…

Enthousiast geworden door het verhaal van Esther van Kollenburg en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!