Veerle van de Ven: ‘De ouderengeneeskunde en ZBVO zijn lekker veelzijdig’

By 7 januari 2020juni 27th, 2022Medewerkers

Veerle van de Ven werkt als SO bij 3 zorginstellingen, intra- en extramuraal, rond Den Bosch en Amersfoort. Meestal als behandelend arts voor de algemene zorg, de (spoed)visites en advies voor het team, maar ook ter ondersteuning van de huisarts. Daarnaast ben ze begeleider van coassistenten, zoals Bob Middeldorp, en organisator binnen de ZBVO Academy. “Ik stimuleer mensen graag om ook voor de ouderengeneeskunde te kiezen, omdat het een prachtig vakgebied binnen de zorg is”.

Mijn opleiding tot Specialist in de Ouderengeneeskunde rondde ik in september 2019 af. Binnen het derde (tevens het laatste) jaar deed ik een ambulante stage eerstelijns om te zien hoe de Specialist Ouderengeneeskude samenwerkt met de huisartsen. Zo kwam ik in aanraking met ZBVO. Daarnaast volgde ik mijn keuzestage via mijn opleiding bij het Radboud, gericht op onderwijs en didactische vaardigheden. Tegelijkertijd. Ik koos ervoor SO te zijn. Bij ZBVO.

SO zijn is…
Ik koos bewust voor de ouderengeneeskunde. Ik had al een bijbaantje als verzorgende op een revalidatieafdeling. In mijn coschap bij de huisarts merkte ik, dat die snelle consults niet bij mij pasten. Dan stuurde ik na 10 minuten iemand met longontsteking naar huis met een antibioticumkuur, mij afvragend of dat echt de allerbeste oplossing was.

Ik ging op zoek naar werk, waarin ik meer tijd zou hebben voor de patiënten. En dat is hier, binnen de ouderenzorg. Bij iemand die ik ‘s morgens zie, kan ik ‘s middags nog even binnenlopen. En de volgende ochtend weer. Ik zie mensen in hun eigen woonomgeving. Mensen zitten in hun dagelijkse routine en daar krijg ik meer van mee. Ik kom dus dichterbij. En ik spreek hun familie en overleg ook met hen. We werken bovendien in teamverband en sparren meer met elkaar dan in een huisartsenpraktijk.

Kwaliteit van leven staat altijd voorop in de ouderenzorg. Wij staan minder in de behandelstand en kijken meer naar wat nog echt nodig en wenselijk is. Moeten we iemand nog voor onderzoek naar het ziekenhuis sturen of niet? Hoe zinvol is diagnostiek nog? Soms is het juist beter niet te weten wat er is, maar voldoet het te weten dat het lichaam op is. Wij houden ons dus meer bezig met het borgen van kwaliteit en comfort. En wat kunnen we dus doen, maar ook laten?

In de ouderengeneeskunde willen we dus niet altijd snel oplossingen aandragen, maar ook bijdragen aan kwaliteit van leven. En van sterven. De gemiddelde tijd die mensen hebben in een verpleeghuis is 6 – 9 maanden, dus wat vinden zij nog belangrijk? Een eitje bij het ontbijt? Wat is nog werkelijk nodig en wat draagt bij aan kwaliteit in plaats van steeds tijd te rekken? Soms is de tijd korter dan wanneer je hem rekt, maar heb je wel kwaliteit van leven. Daarbij stel je andere vragen. En samen met de patiënt en familie ga je een intensief sterfproces door.

Het gevoel dat je goed voor de mensen kunt zorgen, maakte dat ik mijn plek vond binnen de oudergeneeskunde.

Waarom ZBVO?
Ik heb bij grotere organisatie gewerkt en merkte, dat de bedrijfsvoering minder goed bij mij past. ZBVO is kleinschalig en heeft een platte structuur. Bovendien doet iedereen ertoe. Zelfs als stagiair word je betrokken bij zaken als personeelsfeestjes en strategiesessies. Je mening en inzicht tellen. Er wordt iets mee gedaan. Zo merk je, dat een oorspronkelijk idee van de medewerkers meegenomen is in het besluit en/of het beleid.

Je bent geen nummer. ZBVO vraagt naar wat je ambities zijn en zoekt naar werk dat daarbij past.

Het salaris is bovendien prima, wat minder belangrijk is voor mij, maar wellicht wel voor anderen.

Binnen ZBVO krijg je de ruimte om andere dingen te doen, zoals stagebegeleider en de ZBVO Academy. Ik werk mee aan Academy, samen met Anneke Mols en Nicole van der Meijden. Samen denken we masterclasses uit en regelen we daar sprekers en een mooi programma bij.

Als beginnend SO heb je bovendien een ZBVO-buddy. Je staat er dus nooit alleen voor.

De ouderengeneeskunde is dus veelzijdig. En ZBVO ook!

(Veerle is een voormalig medewerker van ZBVO)

Enthousiast geworden door het verhaal van Veerle van de Ven en benieuwd welke kansen ZBVO jou kan bieden?

Wil je op de hoogte gehouden worden als er een nieuw interview uit komt? Schrijf je dan in voor de ZBVO nieuwsbrief!